Close

O nama

DRUŠTVO ZA HOTELSKE, UGOSTITELJSKE I TURISTIČKE USLUGE EXCELSIOR AD BEOGRAD (VRAČAR) ili ukratko EXCELSIOR AD BEOLGRAD, osnovano je u novembru 1993. Od početka poslovanja 1993. godine kompanija je po jednoj od najznačajnijih zgrada u srpskoj prestonici, a to je hotel „Excelsior“, koje je vlasništvo kompanije i fokus poslovne aktivnosti. Od 2008. godine, kada je LAMPSA S.A. postao većinski akcionar Excelsior AD Beograd, Hotel Excelsior jerenoviran i modernizovan i modernizaciju i ponovo je postao jedan od najlepših hotela u gradu. Cilj kompanije je da nastavi uspešno poslovanje uglednog hotela Excelsior.

Istorijat

Hotel Excelsior, današnji Mercure Belgrade Excelsior, je sagrađen 1921. a sa radom je počeo 15. marta 1924. godine. Prvobitna namena ovog zdanja, inače dela bečkog arhitekte, bila je klinika dr. Jovana Jovanovića, ali je tokom izgradnje promenjena namena u ugostiteljski objekat. U svojoj bogatoj istoriji korišćen je u razne svrhe. Tako je u Drugom svetskom ratu u njemu bio smešten nemački Generalštab, a od 1945-1948. godine Ministarstvo za poljoprivredu i šumarstvo. Funkcija hotela je vraćena 1948. godine kada je promenio vlasništvo, a od 2008. godine je  privatizovan i sada je u većinskom vlasništvu grčke kompanije Lampsa.

Tokom vremena u kom je bio poslovao kao ugostiteljski objekat, hotel Excelsior Beograd karakterisala je tradicija kvaliteta i dobre usluge.

Pre Drugog svetskog rata, u hotelu su boravile mnoge poznate i ugledne ličnosti kao što su glumica Žozefina Bejker. Mnogi poznati pisci boravili su tokom dužeg vremenskog perioda u našem hotelu, kao naprimer naš nobelovac – Ivo Andrić (koji je tu živeo od marta 1933., dok je radio kao savetnik a kasnije i kao Ministar spoljnih poslova, a i urednik Srpskog književnog glasnika), Miloš Crnjanski, Vasko Popa, kao i druge ličnosti iz javnog života.

Zbog toga što se nalazi u neposrednoj blizini Kraljevske palate i Parlamenta, sredinom XX veka  u njemu su često boravili strani i domaći državnici, predsednici vlada i država, prinčevi i princeze.

Od septembra 2017. godine, Hotel Excelsior postaje deo lanca ACCORHOTELS, pod brendom MERCURE i novim imenom: Mercure Belgrade Excelsior

Odbor Direktora

Anastasios Homenidis

Rođen je 1954. godine. Građevinski inženjer (diplomirao na EMP) od 1977. godine,  i profesor ECOLE NATIONALE DES PONTS ET CHAUSSEES u Parizu od 1982. godine, specijalizovan za infrastrukturu i velike investicije. Od 1983. je tehnički menadžer i takođe izvršni direktorE.T.A.-e (1999-2004). Od 2004. godine je konsultant u razvojnim investicijama sa akcentom na turistički sektor.


Konstantinos Kiriakos

G. Kostantinos Kiriakos je direktor finansija Lampsa grupe. On nadzire hotele Grande Bretagne i King George u Atini, Sheraton Rhodes Resort, kao i Hyatt Regency i Mercure Belgrade Excelsior Hotele u Beogradu. Diplomirao je na Ekonomskom univerzitetu u Atini i Rhodes školi turističkih preduzeća. G. Kiriakos poseduje značajno iskustvo u komercijalnim, hotelskim i multinacionalnim kompanijama.


Jovana Aleksić

Jovana Aleksić je rođena 1971. godine, diplomirala na Pravnom fakultetu 2002. godine. Član je Advokatske komore Beograd od 2005. godine, partner i suosnivač Advokatskog ortačkog društva “Avramović i partneri” o.d. Beograd od 2007. godine, u radnom odnosu. U Excelsioru je član Odbora direktora, kao neizvršni i nezavisni direktor počev od 24.04.2017. godine, a prethodno je bila član Nadzornog, odnosno Upravnog odbora od 2008. godine.