Close

O nama

DRUŠTVO ZA HOTELSKE, UGOSTITELJSKE I TURISTIČKE USLUGE EXCELSIOR AD BEOGRAD (VRAČAR) ili ukratko EXCELSIOR AD BEOGRAD, osnovano je u novembru 1993. godine. 

Od početka poslovanja 1993. godine, kompanija je prepoznatljiva po jednoj od najznačajnijih zdanja u srpskoj prestonici, a to je hotel „Mercure Belgrade Excelsior“, koji je vlasništvo kompanije i fokus njene poslovne aktivnosti. Od 2008. godine, kada je LAMPSA S.A. postao većinski akcionar Excelsior AD Beograd, hotel je renoviran i modernizovan, te je ponovo postao jedan od najlepših hotela u gradu. 

Cilj kompanije je da nastavi uspešno poslovanje uglednog hotela.

Istorijat

Hotel Excelsior, današnji Mercure Belgrade Excelsior, je sagrađen 1921. godine, a sa radom je počeo 15. marta 1924. godine. Prvobitna namena ovog zdanja, inače dela bečkog arhitekte, bila je klinika dr. Jovana Jovanovića, ali je tokom izgradnje ona promenjena u ugostiteljski objekat. U svojoj bogatoj istoriji korišćen je u razne svrhe. Tako je u Drugom svetskom ratu u njemu bio smešten nemački generalštab, a od 1945-1948. godine u njemu je boravilo Ministarstvo za poljoprivredu i šumarstvo. Funkcija hotela je vraćena 1948. godine kada je promenjeno vlasništvo. 2008. godine hotel je privatizovan i sada je u većinskom vlasništvu grčke kompanije LAMPSA S.A.

Tokom vremena u kom je poslovao kao ugostiteljski objekat, hotel Excelsior je bio karakterističan po tradiciji kvaliteta i dobroj usluzi.

Pre Drugog svetskog rata, u hotelu su boravile mnoge poznate i ugledne ličnosti kao što su glumica Žozefina Bejker. Mnogi poznati pisci su takođe boravili tokom dužeg vremenskog perioda u njemu, kao što su srpski nobelovac Ivo Andrić (koji je u njemu živeo od marta 1933. godine dok je radio kao savetnik a kasnije i kao ministar spoljnih poslova, a i urednik Srpskog književnog glasnika), Miloš Crnjanski, Vasko Popa, kao i druge ličnosti iz javnog života.

Zbog toga što se nalazi u neposrednoj blizini Kraljevske palate i Skupštine, sredinom XX veka njegovi gosti su često bili strani i domaći državnici, predsednici vlada i država, prinčevi i princeze.

Od septembra 2017. godine, hotel Excelsior postaje deo lanca ALL – Accor Live Limitless, pod brendom Mercure i novim imenom: Mercure Belgrade Excelsior!

Odbor Direktora

Anastasios Homenidis

Rođen je 1954. godine. Građevinski inženjer (diplomirao na EMP) od 1977. godine, i profesor ECOLE NATIONALE DES PONTS ET CHAUSSEES u Parizu od 1982. godine, specijalizovan za infrastrukturu i velike investicije. Od 1983. je tehnički menadžer i izvršni direktor E.T.A.-e (1999-2004). Od 2004. godine je konsultant za razvojne investicije sa akcentom na turistički sektor.


Konstantinos Kiriakos

G. Kostantinos Kiriakos je direktor finansija Lampsa grupe. Nadzire hotele Grande Bretagne i King George u Atini, Sheraton Rhodes Resort, kao i Hyatt Regency i Mercure Belgrade Excelsior u Beogradu. Diplomirao je na Ekonomskom univerzitetu u Atini i Rhodes školi turističkih preduzeća. G. Kiriakos poseduje značajno iskustvo u komercijalnim, hotelskim i multinacionalnim kompanijama.


Jovana Aleksić

Jovana Aleksić je rođena 1971. godine, a diplomirala na Pravnom fakultetu 2002. godine. Član je Advokatske komore Beograd od 2005. godine, partner i suosnivač Advokatskog ortačkog društva “Avramović i partneri” o.d. Beograd od 2007. godine, u radnom odnosu. U Excelsioru je član Odbora direktora, kao neizvršni i nezavisni direktor počev od 24.04.2017. godine, a prethodno je bila član Nadzornog, odnosno Upravnog odbora od 2008. godine.