Close

O nama

DRUŠTVO ZA HOTELSKE, UGOSTITELJSKE I TURISTIČKE USLUGE EXCELSIOR AD BEOGRAD (VRAČAR) ili ukratko EXCELSIOR AD BEOLGRAD, osnovano je u novembru 1993. Od početka poslovanja 1993. godine kompanija je po jednoj od najznačajnijih zgrada u srpskoj prestonici, a to je hotel „Excelsior“, koje je vlasništvo kompanije i fokus poslovne aktivnosti. Od 2008. godine, kada je LAMPSA S.A. postao većinski akcionar Excelsior AD Beograd, Hotel Excelsior jerenoviran i modernizovan i modernizaciju i ponovo je postao jedan od najlepših hotela u gradu. Cilj kompanije je da nastavi uspešno poslovanje uglednog hotela Excelsior.

Istorijat

Hotel Excelsior, današnji Mercure Belgrade Excelsior, je sagrađen 1921. a sa radom je počeo 15. marta 1924. godine. Prvobitna namena ovog zdanja, inače dela bečkog arhitekte, bila je klinika dr. Jovana Jovanovića, ali je tokom izgradnje promenjena namena u ugostiteljski objekat. U svojoj bogatoj istoriji korišćen je u razne svrhe. Tako je u Drugom svetskom ratu u njemu bio smešten nemački Generalštab, a od 1945-1948. godine Ministarstvo za poljoprivredu i šumarstvo. Funkcija hotela je vraćena 1948. godine kada je promenio vlasništvo, a od 2008. godine je  privatizovan i sada je u većinskom vlasništvu grčke kompanije Lampsa.

Tokom vremena u kom je bio poslovao kao ugostiteljski objekat, hotel Excelsior Beograd karakterisala je tradicija kvaliteta i dobre usluge.

Pre Drugog svetskog rata, u hotelu su boravile mnoge poznate i ugledne ličnosti kao što su glumica Žozefina Bejker. Mnogi poznati pisci boravili su tokom dužeg vremenskog perioda u našem hotelu, kao naprimer naš nobelovac – Ivo Andrić (koji je tu živeo od marta 1933., dok je radio kao savetnik a kasnije i kao Ministar spoljnih poslova, a i urednik Srpskog književnog glasnika), Miloš Crnjanski, Vasko Popa, kao i druge ličnosti iz javnog života.

Zbog toga što se nalazi u neposrednoj blizini Kraljevske palate i Parlamenta, sredinom XX veka  u njemu su često boravili strani i domaći državnici, predsednici vlada i država, prinčevi i princeze.

Od septembra 2017. godine, Hotel Excelsior postaje deo lanca ACCORHOTELS, pod brendom MERCURE i novim imenom: Mercure Belgrade Excelsior